Dimarts, 22 Març 2011 16:04

Què són Les Santes?

joomplu:150

La Festa Major de Les Santes de Mataró és una de les millors que es fan a Catalunya. Com passa a poques poblacions, concentra les seves activitats en dies fixes independentment dels dies de la setmana en què caigui, per això just al darrera que sempre s’anomena la festa mataronina s’esmenta el “del 25 al 29 de juliol”.

Durant cinc dies la capital del Maresme s’endinsa en un ritme frenètic d’actes per a totes les edats i horaris, amb un protagonisme destacat dels entremesos i comparses del seguici festiu de Mataró, de la música i els balls, el foc, els castells, les activitats infantils o els esports.

joomplu:149

Les cites més importants de Les Santes són els dies 25 i 27 de juliol. Començant per el segon, és el dia pròpiament de Les Santes i és el centre de la festa. El matí l’inicien les matinades i es concentra en la ‘Missa de Glòria’ que s’interpreta a la Basílica de Santa Maria. Es tracta d’una missa cantada per cor, orquestra i vocals del 1848, una peça única a Catalunya. El 27 també és el gran dia de totes les figures i comparses mataronines que surten matí, migdia i tarda. A la nit l’ampli Passeig Marítim de la ciutat acull més de mitja ciutat en els Focs Artificials que culminen el gran dia de la Festa Major, amb festa diversa posterior inclosa.

joomplu:141

L’altre gran dia de Les Santes és el 25 de juliol. A la tarda hi ha la ‘Crida a la Festa Major’ i a partir de dos quarts de dotze s’inicia la Nit Boja, la gran nit de Santes, integrada pel ‘Desvetllament Bellugós’, una baixada esbojarrada dels Gegants de la ciutat al so d’El Bequetero interpretat per la banda i seguit amb coreografia pròpia per milers de persones a la Riera, l’’Escapada a Negra Nit’, un dels grans correfocs de Catalunya i la ‘Gran Ruixada’. un final de nit musical passat per aigua.

Els altres dies de Santes, el 26 com a vigília, el 28 i 29 com a darrers dies i el denominat ‘Portal’ que aglutina diversos actes anteriors al 25 de juliol com les Havaneres, sempre el 24 al vespre, acaben de composar un extens programa que arrenca en tots aquells que en gaudeixen una passió per la festa única, que s’ha de tastar.

Les Santes és una festa moderna, que estructura tota la seva litúrgia i actes de cada dia a partir de la reinvenció de la festa en honor de Santa Juliana i Santa Semproniana –Les Santes– que es va fer amb la recuperació dels ajuntament democràtics el 1979 i partint d’una organització participada, l’anomenada ‘Comissió de Les Santes’.

La millor manera de conèixer Les Santes és anant a Mataró els dies en què la capital del Maresme més s’agrada i s’obre i celebra la seva Festa Major. Llavors, quan un ja és santero o santera, ja pot entendre què són Les Santes.